Project Description

Щільність піску. Основні характеристики щільності піску

Щільність піску та характеристики щільності – саме ці поняття ми розглянемо в даній статті. Пісок – нерудний матеріал, який дуже широко і повсюдно застосовується в будівництві. Існують три основні види будівельного піску: річковий, морський та кар’єрний. Але який би вид ви не обрали, перед вами може постати питання про щільність піску. 

Щільність піску – одна з ключових характеристик даного будівельного матеріалу. Поняття щільності застосовується до сипучих матеріалів, таких як пісок, гравій, керамзит і т.д. Воно позначає відношення маси до об’єму. Або, іншими словами, скільки метрів або сантиметрів кубічних займає один кілограм чи тонна піску. В одиницях виміру щільність піску буде виражатися в г/см³ або в кг/м³.

Навіщо вам потрібно знати про щільність?

Ця інформація може знадобитися в будь-який момент, оскільки одні виробники продають пісок в кубометрах (насипом), а інші фасують в беги та мішки. Крім того, в інструкції до приготування різних будівельних розчинів або сумішей можуть вказувати як вагові, так і об’ємні дані. Або в інструкції до фільтра може бути вказано “засипати 0,3 куба піску”. Тому мати мінімальне уявлення про щільність просто необхідно.

Отже, щільність піску може змінюватися в залежності від ступеня ущільнення, від вологості, від наявності в ньому домішок. При цьому один і той же кількість піску за вагою може займати різний обсяг простору.

Насипна щільність піску

Щільність піску в його природному стані – це насипна щільність. При цій щільності береться до уваги не тільки обсяг окремих піщинок, а й наявність простору між ними. При ущільненні (утрамбовуванні) піску, насипна щільність втрачається і перетворюється у звичайну. Зазвичай насипна щільність піску складає 1300-1500 кг/м³. Ця величина дуже залежить від вологості – при її підвищенні об’єм піску збільшується. При розрахунку дози піску для будівельних сумішей потрібно обов’язково враховувати зміни щільності при різній вологості піску. Бо якщо не брати це до уваги, то є ризик отримати неміцну інженерну конструкцію.

Від чого залежить щільність?

Щільність піску також залежить від розміру і структури зерна. Чим більше піщинка, тим менше буде показник щільності та навпаки. Так, високий показник щільності вказує на наявність щільних, дуже міцних, морозостійких піщинок. Саме такий пісок застосовують при будівництві в дуже холодних умовах (ближче до вічної мерзлоти).

Також щільність піску може змінюватися в залежності від наявності в ньому сторонніх домішок. Так, чистий, майже без домішок, пісок може мати щільність 1300 кг/м³, а при наявності в ньому глині щільність відразу може зрости до 1800 кг/м³.

Як обчислити насипну щільність піску?

Отже, як же обчислити насипну щільність піску? Для цього Вам знадобиться лінійка, ваги, лійка і мірний посуд. Також буде потрібен сухий пісок (його просушують при температурі 100С). Мірний посуд певного об’єму (наприклад 1 л) необхідно зважити і встановити під лійкою (на висоті 10 см) з закритим затвором знизу. Засипати пісок в лійку і відкрити затвор. Коли пісок заповнив усю посудину, акуратно прибрати лінійкою «гірку» і зважити посудину разом з піском. Масу посудини відняти від загальної маси. І ви отримаєте насипну щільність піску – скільки грамів піску міститься в певному об’ємі вашої посудини. Для чистоти експерименту його потрібно повторити кілька разів і вивести середнє значення.

Насипна щільність кварцового піску

Насипна щільність піску кварцового становить 1400-1500 кг/м³, але може збільшуватися до 1700 кг/м³ в залежності від складу. Він володіє відмінними гігієнічними показниками і являє собою промитий і висушений (прожарений) природний сипучий матеріал. Коли його використовують в будівництві, то отримують хороші гігієнічні показники житла.

Щільність різних видів піску

Отже, наводимо значення насипної щільності для різних видів піску:

пісок сухий 1200-1700 кг/м³

пісок митий 1400-1600 кг/м³

пісок мокрий 1920 кг/м³

пісок річковий 1500-1520 кг/м³

пісок кар’єрний 1500 кг/м³

пісок морський 1620 кг/м³

пісок кварцовий 1400-1700 кг/м³