Project Description

Пісок для фундаменту. Три ключові моменти вибору піску

Якщо ви вирішили самостійно зводити будинок, то перед вами обов’язково постане питання про основу будівлі, а саме про фундамент. Оскільки основною складовою частиною фундаменту є бетон, а вагомою частиною бетону є пісок, то виникає питання: який саме пісок для фундаменту вам потрібен? В даній статті ми розглянемо питання про вибір піску для фундаменту.

Фундамент

Фундамент – це переважно підземна частина споруди, яка бере на себе навантаження і передає це навантаження на природну чи штучну основу. Якщо природною основою зазвичай є ґрунт, то штучною найчастіше виступає пісок (так звана піщана подушка). Для неї беруть пісок більших фракцій 2,0 – 5,0 мм. Використання дрібного піску (фракція до 1,5 мм) не є доцільним, оскільки він дає велику усадку.

Компоненти бетонної суміші

Якщо ви самостійно зводите фундаментну основу, то слід потурбуватися про кожен компонент бетонної суміші. Особливу увагу слід звернути на пісок, оскільки від його характеристик залежатиме міцність отриманої бетонної суміші.

Чистота піску

Те, що пісок для фундаменту повинен бути чистий, без будь-яких домішок (трава, гілки), зрозуміло кожному. Але в піску присутні не лише вони, а й глина, мул, вапно. Якщо їх процентний вміст не перевищує 2%, то це допустимо, але при більшому відсотку глини марка бетону вже буде нижчою і постраждає міцність самого фундаменту. Досягти 2% домішок можна ретельно промивши пісок. У лабораторних умовах існують спеціальні методи для визначення процентного складу таких домішок і способи їх усунення. 

Як визначити чистоту піску

А що ж робити без лабораторії?

Для цього існує простий спосіб. Потрібно взяти прозору пляшку (пластикову чи скляну) і засипати в неї пісок, приблизно на 1⁄3 пляшки. Далі долити водою до половини посудини і добре збовтати. Поставити посудину на рівну поверхню і зачекати 5-7 хвилин. Якщо у воді залишаться частинки у підвішеному стані або на поверхні піску утвориться шар осаду понад 5 мм, то такий пісок не слід використовувати для виготовлення бетонної суміші.

Види будівельного піску. Річковий пісок

Також слід звернути увагу на те, який саме вид будівельного піску вам потрібен. Будівельний пісок буває річковий, морський та кар’єрний.

морской песок, песок для фундамента

Річковий пісок – це нерудний природний матеріал, який добувають з дна річки. За кольором він може бути сірий, світло-жовтий та жовтий, містить фракції від 0,1 до 2,5 мм. Його просівають, щоб видалити сторонні домішки.

Морський пісок

Другий вид будівельного піску – морський. Його добувають з дна моря гідравлічними снарядами та обов’язково очищають. Морський пісок майже ідентичний річковому за своїм фракційним складом. Але він містить залишки черепашок (карбонати). Після обробки він є гарним матеріалом для будівельних розчинів, а також для оформлення ландшафтних дизайнів.

Кар’єрний пісок

Кар’єрний пісок добувають у кар’єрі відкритим способом. Він містить велику кількість домішок і в необробленому вигляді може використовуватися як підсипка (подушка) під фундамент. Для подальшого застосування кар’єрний пісок миють, сушать та розсівають на фракції.

То що ж вибрати?

Можна купувати пісок для фундаменту прямо з місця видобування. Але найкращий варіант – купити митий і фракціонований кар’єрний пісок. Його піщинки мають гострі краї, а не поліровані, як у річкового та морського. Ця особливість частинок дає краще зчеплення піску з іншими складниками в бетонній суміші.

Типи фракцій кварцового піску

Треба тільки визначити, яка саме фракція найкраще підійде для бетону. Кварцовий пісок по величині частинок буває таких видів:

дуже тонкий (величина піщинок до 0,7 мм),

тонкий – розміри піщинок від 0,7 до 1,0 мм,

дуже дрібний – величина піщинок 1,0 – 1,5 мм,

дрібний – модуль крупності 1,5 – 2,0 мм,

середній – величина піщинок від 2,0 мм до 2,5 мм,

великий – 2,5 – 3,0 мм,

збільшеної крупності – 3,0 – 3,5 мм,

дуже великий – понад 3,5 мм.

Для чого потрібні різні фракції?

З-поміж усіх цих видів як пісок для фундаменту найкраще вибирати фракції середню та велику. Їх використовують для виготовлення бетонів високої марки. Пісок збільшеної крупності та дуже великий використовують для подушки під фундамент, а фракції до середньої – дуже дрібні для бетонної фундаментної суміші.

Де придбати пісок для фундаменту

Отже, можна зробити висновок, що пісок для фундаменту повинен бути чистий, без сторонніх домішок, з середніми по величині піщинками. Якісний пісок для фундаменту ви завжди можете придбати у компанії “Євромінерал Україна”.