Project Description

Кінетичний пісок. Новий спосіб приготування

Кінетичний пісок – тривимірна будівельна іграшка, що складається на 98% з кварцового піску і на 2% з полидиметилсилоксану (на зразок силіконової олії). Кінетичний пісок імітує фізичні властивості вологого піску. Цей продукт спочатку був розроблений для створення скульптур, але зараз продається як ігровий пісок для дітей. Незафарбований пісок за зовнішнім виглядом нагадує світло-коричневий цукор. З нього можна формувати будь-які фігури, його піщинки прилипають одна до одної, але не до більшості інших матеріалів або поверхонь, і він не висихає.

Значення кінетичного піску в грі та творчості

Кінетичний пісок є інноваційним матеріалом, створеним для творчої та навчально-розвиваючої гри вашого малюка. З його допомогою малюк зможе дізнатися більше інформації про навколишній світ, зрозуміти принцип дії безлічі безформних еластичних об’єктів і просто весело проведе час.

кинетический песок для детей

Ігри з кінетичним піском позитивно впливають на психіку і нервову систему дитини. Саме тому багато дитячих психологів і лікарів радять застосовувати кінетичний пісок у терапевтичних цілях. Він відмінно підходить для зняття стресу і повноцінного розвитку. Після того як діти починають грати з кінетичним піском, вони вчаться концентрувати свою увагу на певних предметах і діях, стають більш стриманими.

Виготовлення кінетичного піску вдома

При всіх позитивних сторонах даного матеріалу, існує один великий мінус кінетичного піску – це його ціна. Але ви можете зробити кінетичний пісок вдома, без великих витрат. Раніше в наших публікаціях повідомлялося кілька варіантів створення кінетичного піску. Також найчастіше в інтернеті можна зустріти варіант, де за основу береться трохи чистого піску і крохмаль, краще кукурудзяний. Пісок радять купувати в зоологічному магазині.

Склад

Склад суміші:

3 чашки піску

2 чашки крохмалю

1 чашка води

Сухі компоненти треба перемішати пластмасовою лопаткою до однорідної маси, поступово доливати воду, не перестаючи помішувати. У результаті повинна вийти еластична суміш, що не прилипає до рук. Якщо води недостатньо – додати з розпилювача, щоб не утворилося грудочок.

Кольоровий кінетичний пісок

Для отримання кольорового кінетичного піску використовують харчовий барвник. Процес приготування суміші і її склад такий же, тільки барвник додається в ємність з водою, після чого цей розчин вводиться в суху суміш. Маса ретельно вимішується і доводиться до однорідної консистенції. Деякі «домашні хіміки» радять додавати в таку суміш миючий компонент – якусь нешкідливу рідину типу дитячого шампуню або засоби для миття фруктів. Ця хитрість допомагає отримати масу, яка не так липне до рук.

Ще один варіант приготування піску

Сьогодні ми пропонуємо розглянути ще один варіант – цей рецепт за складом найбільш наближений до оригінального кінетичного піску. Як і в шведському кінетичному піску, основна його складова – кварцовий пісок. Як добавки використовуються силікатний канцелярський клей і 3% борна кислота. Клей обов’язково повинен бути густим, рідкий не годиться.

Рецепт

Спосіб приготування: ретельно змішати 2 ч.л. борної кислоти з 1 ч.л. клею. Виходить липка субстанція. Висипати в ємність 100 г просіяного піску, додати 1 ч.л. отриманої рідини. Одягнути гумову рукавичку і обережно вимішати масу. Вимішувати до тих пір, поки зовсім не залишиться сухого піску. 

В результаті виходить пухка маса, яка дуже нагадує кінетичний пісок – вона відмінно тягнеться, не розсипається, не залишає слідів на руках. Домішки полімерів, що входять до складу силікатного клею, роблять масу тягучою, а борна кислота зв’язує всі складові. Якщо ви хочете отримати кольоровий пісок – просто додайте в нього натуральні харчові барвники.

Ігри з піском

Діти обожнюють грати з піском, ліпити різні фігурки і замки. А ми пропонуємо вам урізноманітнити ці ігри:

Річковому і морському піску важко втримати форму, якщо ви використовуєте формочки з безліччю дрібних деталей. З кінетичним піском про розсипання можна забути. Він збереже всі ці дрібні деталі, які ніколи не виходять з традиційним піском.

Візьміть олівець і заохочуйте дітей малювати фігури або писати букви, цифри або малювати на кінетичному піску.

кинетический песок, способы его приготовления

Будівництво та пошук скарбів

Збирайте невеликі будівельні машини, і дитина з задоволенням пограє в “будівництво” – наповнюючи кузови машин, займаючись перевезенням піску і будуючи всілякі замки за допомогою своїх тракторів, бульдозерів і самоскидів.

Спробуйте пограти в “пошуки скарбів”. Сховайте невеликі раковини, монети і фігурки іграшок в піску, а потім рушайте на пошуки скарбів.

Трохи фантазії і праці і ваша дитина отримає гарну і недорогу забаву на довгі вечори, яка одночасно сприятиме розвитку вашої малечі.