Project Description

Види скла. 7 основних видів

Види скла, які вони бувають та особливості їх застосування – тема нашої сьогоднішньої розмови. Скло – це некристалічна аморфна тверда речовина, часто прозора, що має широке практичне, технологічне та декоративне використання, наприклад, вікна, посуд та оптоелектроніка. В залежності від особливостей виробництва існують різні види скла.

Відпалене скло

Основний продукт плоского скла – це відпалене скло, що є першим результатом флоат-методу. Це звичайне скло, яке, як правило, розбивається на великі, зубчасті осколки. Воно часто використовується у склопакетах. Це також вихідний матеріал, який беруть для отримання досконаліших продуктів шляхом подальшої обробки. Наприклад ламінування, отвердіння, покриття та ін.

Види скла. 7 основних видів.

Загартоване скло

Загартоване скло є набагато стійкішим до руйнування, ніж звичайне відпалене скло, і розбивається на безпечніші шматочки.

Із відпаленого скла, яке оброблене шляхом термічного відпуску, виготовляють також загартоване скло. Лист відпаленого скла нагрівається до температури “точки відпалу” 600 ° С. Потім його поверхні швидко охолоджуються, поки внутрішня частина скла залишається гарячою. Різні швидкості охолодження між поверхнею та внутрішньою частиною скла створюють різні фізичні властивості. Внаслідок цього відбувається збалансування напруги стиснення на поверхні та напруги розтягнення в корпусі скла.

Види скла. 7 основних видів.

Ці протидіючі напруги дають підвищену механічну стійкість до пошкоджень. Також, коли скло ламається, вони змушують його битися на невеликі, як правило квадратні фрагменти. Адже довгі, небезпечні шматки, швидше за все, призведуть до травм. Загартоване скло має надзвичайно широке застосування як у будівництві, так і для автомобілів та транспорту.

Ламіноване скло

Такий вид виготовляється з двох або більше шарів з одним або декількома “проміжними шарами” полімерного матеріалу, скріпленими між скляними шарами.

Ламіноване скло пропонує безліч переваг. Найбільша з них – це безпека, бо ламіноване скло утримується проміжним шаром. Він також дає змогу застосувати кілька інших технологій, таких як фарбування, звукоізоляція, стійкість до вогню, захист від ультрафіолету та інше.

Таке скло широко використовують у будівництві та житлово-комунальному господарстві, а також у автомобільній та транспортній галузях. Більшість будівельних фасадів та більшість вітрового скла автомобілів виготовляються з ламінованого скла.

Скло із захисним покриттям

Поверхневе покриття може наноситися на скло, щоб змінити його зовнішній вигляд і надати йому більше характеристик і функцій. Це, зокрема, менша потреба в технічному обслуговуванні, спеціальні властивості відбиття / передачі / поглинання, стійкість до подряпин, стійкість до корозії та ін.

Така плівка, як правило, утворюється шляхом контакту поверхні скла з випарами. Вони зв’язуються зі склом, утворюючи постійне захисне покриття.  

Види скла. Дзеркальне скло

Для одержання дзеркального ефекту, на одну сторону наноситься металеве покриття. Покриття, як правило, виготовляється із срібла, алюмінію, золота або хрому. Для простого дзеркального скла застосовують металеве покриття, що повністю відбиває зображення. Потім його заклеюють захисним шаром. Для одержання “односторонніх” дзеркал використовується набагато тонше металеве покриття. Воно не має додаткового ущільнення або іншого непрозорого шару.

З візерунком

Візерункове скло – це плоске скло, поверхня якого відображає звичайний малюнок. Найбільш поширеним способом для його виготовлення є пропускання нагрітого скла (як правило, одразу після виходу з печі, де він виготовлений) між роликами. Поверхня цих роликів містить рельєф-негатив потрібного шаблону.

Таке скло в основному використовується у внутрішньому оформленні та внутрішній архітектурі.  

Види скла. Екстра прозоре скло

Екстра прозоре скло – це не результат обробки відпаленого, а конкретний вид плавленого скла. Воно відрізняється від інших видів скла за основним складом сировини. Зокрема, це скло виготовляється з дуже низьким вмістом заліза. Це мінімізує його властивість відбивати сонячні промені. Ця технологія дозволяє пропускати скільки завгодно світла через скло.

Найчастіше такий вид використовується для отримання сонячної енергії, коли важливо, щоб світло досягало теплових трубок або фотоелектричних елементів. Антирефлекторні властивості можуть бути додатково збільшені шляхом нанесення спеціального покриття на скло із низьким вмістом заліза. Таке скло може використовуватися у вікнах або фасадах, оскільки забезпечує відмінну чіткість. Саме це дозволяє покупцям оцінити справжні кольори та насолоджуватися бездоганним виглядом товару, виставленого у вітрині.

Як бачимо, люди винайшли безліч технік, щоб розширити сферу використання такого винаходу як скло.