Project Description

Кварцовий пісок. Області застосування кварцового піску

Кварцовий пісок – пісок, який більше, ніж на 90% складається з кварцу. Незалежно від кліматичних умов утворився такий пісок в результаті тривалого перевідкладення піщаного матеріалу. Також міг утворитися в результаті розмивання пісковиків у вигляді осаду.  Характеризується високою міжзерновою пористістю і, як наслідок, добре затримує бруд. Його властивість до поглинання дозволяє забирати з води окиснене залізо та марганець. Кварцовий пісок має високу стійкість до механічних, атмосферних, хімічних та водних впливів.

Завдяки його повсюдному поширенню в природі, людина знайшла безліч способів застосувати цей матеріал для власних потреб. В даній статті ми розглянемо, в яких сферах нашого життя застосовується кварцовий пісок.

Фільтрація води

Однією з основних областей використання фільтрація води. Кварцовий пісок використовують для фільтрації питної води, перероблення стічних вод та очищення води з криниць та свердловин. Використання зерен різної величини забезпечить ефективну роботу фільтраційного піщаного шару при видаленні забруднень як в питній воді, так і в стічних водах. Хімічно інертний пісок не буде руйнуватися чи реагувати з кислотами, забруднювачами, розчинниками чи летючими органічними речовинами.

Завдяки своїй невисокій ціні та ефективній роботі кварцовий пісок використовують як наповнювач фільтрів для басейнів. Щоб покращити якість фільтрування води, використовують пісок різних фракцій (від 0,4 мм до 5,0 мм). Також цей спосіб очищення води користується високою популярністю серед покупців через свою екологічність.

Застосування у промисловості

У промисловості фракціонований кварцовий пісок стає надзвичайно поширеним і знаходить нові сфери застосування. Так, він використовується у сухих будівельних сумішах, спеціальних цементах, штукатурках, при виготовленні покрівельної черепиці, наливної підлоги, протиковзних поверхонь та асфальтобетонних сумішей.

Виробники фарб вибирають кварцові піски мікронного розміру, щоб покращити зовнішній вигляд і довговічність архітектурних та промислових фарб і покриттів. Високочистий кремнезем привносить такі важливі експлуатаційні властивості, як яскравість, здатність відбивати сонячне світло та кольорову консистенцію. В архітектурних фарбах наповнювачі з використанням кварцового піску покращують утримання відтінків, довговічність та стійкість до забруднення, цвілі, розтріскування та вивітрювання.

Використання у ливарному виробництві

Кварцовий пісок є невід’ємною частиною чорної та кольорової ливарної промисловості. Металеві деталі, починаючи від блоків двигуна та закінчуючи деталями підйомних кранів, відливаються у формах, створених з піску та глини. Висока температура плавлення кремнію дозволяє забезпечити стабільні прес-форми, сумісні з усіма температурами розливання та системами сплавів.

У ливарному виробництві використовують кварцовий пісок знаходить ще й інше застосування. Його використовують для очищення води оборотних циклів прокатних станів, машин безперервного литва заготовок, охолодження доменних печей.

Виробництво скла та кераміки

Скляна промисловість: кварцовий пісок є основним компонентом усіх видів стандартного та спеціального скла. Його хімічна чистота є основним фактором, що визначає колір, прозорість та міцність скла. Кварцовий пісок використовується для виробництва листового скла для будівництва та автомобільної промисловості, тарного скла для харчових продуктів, а також столового посуду. Спеціальне застосування скла включає пробірки та інші наукові інструменти, лампи розжарювання та люмінесцентні лампи.

Кераміка та вогнетриви: пісок є важливим компонентом глазурі та всіх керамічних виробів, в тому числі посуду, сантехніки, плитки.

Спорт, відпочинок та кварцовий пісок

Продукти для відпочинку. Кварцовий пісок знаходить своє застосування в спорті та відпочинку. Він використовується при будівництві спортивних майданчиків та полів для гольфу. Тут він є структурним компонентом інертного, незабрудненого середовища для росту трави.

Природна форма зерен та контрольоване розподілення частинок за розмірами забезпечує необхідну повітропроникність та ущільнювальні властивості для дренажу та здорового росту рослин. Також цей пісок використовують у ландшафтному дизайні – при оформленні територій парків, місць відпочинку. Кварцовий пісок йде на ґрунти для акваріумів та тераріумів.

Пісок як абразив

Кварцовий пісок широко застосовують як абразивний матеріал. Так, щоб зняти корозію з металевих поверхонь використовують піскоструминні апарати. Пісок більшої фракції йде на зняття корозії, а дрібний – для шліфування поверхні. Абразивні властивості піску використовують також для отримання різноманітних малюнків на скляних поверхнях.

Як бачимо, кварцовий пісок знаходить своє застосування у багатьох сферах нашого життя. Тому до його вибору треба підходити зважено та ретельно. Дізнатися більше про кварцовий пісок ви завжди можете на сайті www.euromineral.com.ua.