Project Description

Водопідготовка для котлів

Водопідготовка для котлів розпочинається з певних вимог до якості води, що використовується. Вода має унікальну теплоємність. В зв’язку з цим і відносно недорогою ціною, вона широко використовується в якості теплоносія. Однак те, що вода в нас не зовсім тієї чистоти, яку б хотілося, можуть виникнути проблеми під час використання котельного обладнання. Найчастіше через жорстку воду, в якій є домішки, виникає процес корозії.

Це в свою чергу призводить до зниження ефективності роботи котлового обладнання, збільшенню енергозатрат, до швидшого зношування обладнання, навіть до виходу з ладу всієї системи.

водоподготовка для котлов

Вимоги до води

Водопідготовка для котлів має ряд вимог до води, яка використовується для котельного обладнання, і вони дуже високі. У першу чергу необхідно контролювати жорсткість води, її прозорість, рівень заліза та міді, кількість розчиненого у воді кисню, рівень рН, та інше. Вирішення цього питання не просте, і зазвичай відбувається у декілька етапів.

Перший етап очищення води

Перший етап – це дослідження води в лабораторних умовах та отримання відповідного висновку та видалення з води таких домішок як: глина, пісок, іржа, тощо. Для цього зазвичай в нагоді стають сітчані механічні фільтри та гравійні фільтри.  В гравійному фільтрі очищення відбувається за допомогою фракціонованого гравію, який має багато шарів з різних фракцій, які можуть затримувати бруд різного розміру, навіть дрібні піщинки. На цьому етапі з води вимиваються тверді неорганічні часточки. Завдяки тому, що гравійний фільтр промивається звичайною водою і коштує не дорого, його найчастіше використовують для першої ступені очищення води.

котёл КВГ

Усунення важких металів та солей

Наступний етап – видалення з води важких металів, що призводять до утворення осаду та зменшують діаметр труб використовують спеціальні фільтри з каталітичним завантаженням, що зменшують рівень заліза до норми, яка складає 0.3-0.6 мг/літр.

Не менше проблем створює і наявність у воді солей кальцію та магнію. Ці солі роблять воду жорсткою, що збільшує накип і як наслідок збільшуються енерговитрати. Щоб позбутися цих солей воду потрібно пом’якшити. Найчастіше використовують для цієї цілі іонообмінні фільтри.  Принцип роботи даного фільтра: іонообмінна засипка має катіони (синтетичні іонообмінні збагачені смоли) які заміщають катіони кальцію та магнію у воді. Цей процес дістав назву катіонування.

Зворотній осмос при водопідготовці

Зворотній осмос використовують як прилад для тонкого очищування води для котлів. Вона має мембрану з багатьма отворами, і вузьким діаметром (не більше ніж діаметр молекули води). Вода дуже повільно проходить і домішки залишаються всередині мембрани. Потім подають тиск і вода починає бігти в зворотному напрямку, очищаючи мембрану. Це забезпечує майже стовідсоткову водопідготовку для котлів.

Висновки

Є різноманітні методи та технології при водопідготовці для котлів. Їх вибір залежить не тільки від технічних питань, таких як: види та призначення обладнання, його потужності, та якості та вимог до води, а й від фінансової спроможності. Чим більш автоматизованим буде обладнання на всіх етапах водопідготовки, тим дорожче воно буде коштувати. Також здорожчанню сприяє застосування сучасних технологій та матеріалів. Таким чином можна зробити висновок, що без якісної системи водопідготовки котлів, їхня продуктивна та безперервна робота неможлива протягом тривалого часу.