Project Description

Кераміка. 4 види глин для кераміки

Кераміка. Ви починаєте з неї свій ранок і користуєтеся протягом всього дня.  Всередині цегляно-цементно-скляного будинку ви прокидаєтеся під бій кварцового годинника, миєтеся в кахельній ванні, п’єте каву з керамічних чашок. Можливо, ви працювали цілий день за комп’ютером (що містить керамічні електронні компоненти, такі як мікрочіпи, конденсатори, резистори), потім повернулися додому і з келихом вина готували вечерю на керамічній плиті та сиділи перед рідкокристалічним телевізором (або зі смартфоном).

Перед тим, як лягти в ліжко, ви встановлюєте будильник на кварцовому годиннику, щоб завтра все повторилося знову. Хоча це й не зовсім очевидно, але ми живемо в керамічному світі, так само, як і решта люди вже тисячі років. Але що ж таке ця кераміка?

Кераміка. Процес створення

Кераміка – це неорганічний матеріал, який є необхідним для нашого повсякденного життя. Це матеріал, отриманий в результаті спікання глин та їх сумішей з мінеральними добавками, а також оксидами та іншими неорганічними сполуками.

надання форми глині

Який же процес створення кераміки? Він починається з видобування із земних надр глинистого матеріалу, який потім змішують з водою (щоб маса стала пластичною та м”якою) та іншими матеріалами. Далі цій пластичній масі надають певної форми і обпалюють при високій температурі у промислових печах.

Обпалювання – ось основна характеристика кераміки; навіть саме слово “кераміка” зустрічається ще в санскриті і має значення “палити”. Отже, при виготовленні кераміки є чотири основні процеси: видобування глини з землі, додавання води, надання форми та обпалювання, і вони були незмінними протягом тисяч років.

Основні види глин

Геологія вирізняє багато видів глини, а ми сьогодні зупинимося на кількох з них: звичайна глина, каолін, бентоніт та кульова глина, і кожен з них має ряд різних способів використання.

Звичайна глина та каолін

Звичайна глина в основному використовується для цегли та цементу. Вона має зеленкувато-коричневий колір, якого їй надає оксид заліза. При обпалюванні така глина отримує червоний або білуватий колір. Температура випалювання такої глини невисока, 1050-1100º С.

Каолін широко використовується для виготовлення порцеляни. Така глина має білий колір до і після обпалювання. Температура обпалювання її значно вища – 1800º С. Для підвищення термостійкості каолін часто змішують з промисловими глинами.

Бентоніт та кульова глина

Бентоніт має широкий спектр промислових застосувань. Це надзвичайно пластична вулканічна глина, яка містить силікат та алюміній. Її додають до кераміки, щоб підвищити пластичність. Якщо бентоніт змішати з водою, то він може в 10-15 разів збільшитися в розмірах. Температура обпалювання цієї глини – 1200ºС.

Кульова глина – високоякісна глина, високо цінується для використання в кераміці, сантехніці, настінній плитці та плитці для підлоги. Вона дуже пластична та легко обпалюється. Часто додається до каоліну для виготовлення керамічних виробів.

Кожен з цих видів глини також має численні різні сорти та якості, тому, ймовірно, точніше говорити про каоліни або кульові глини в множині. Кульова глина, наприклад, використовується для виготовлення порцелянового посуду та ванних кімнат. Але навіть у межах одного кар’єру, де видобувають таку глину, з різних пластів можна видобути різні сорти і зберігати їх потрібно окремо в залежності від кінцевого способу використання.

Кераміка та її застосування

В даний час у багатьох галузях науки і техніки використовують різноманітні види кераміки. Кераміка отримала широке поширення у всіх сферах життя – в побуті (різноманітний посуд), будівництві (цегла, черепиця, труби), в техніці, на залізничному, водному і повітряному транспорті, в скульптурі і прикладному мистецтві. Про сфери використання кераміки ми розкажемо в одній із наступних статей.